Nyt fra forskningen

Diabetikere lever længere, men …

Nye undersøgelse viser, at type 1-diabetikere lever længere – men det gælder også resten af befolkningen. Der er stadig en forskel på 12 år på personer med og uden type 1-diabetes, men det kan bedre styr på blodsukkeret måske lave om på.


To nye store undersøgelser viser, at selvom type 1-diabetikere har forlænget deres forventede levealder, er den stadig 12 år kortere end hos resten af befolkningen.

Resultaterne af begge undersøgelser har været offentliggjort online i Diabetologia – det ene fra Australien og det andet fra Sverige.

Lever op til to år længere

I den første undersøgelse har Lili Huo fra Baker IDI Heart and Diabetes Institute i Melbourne sammen med sine kollegaer udledt dødeligheden hos australiere med type 1-diabtes fra 1997-2010. Den forventede levealder var i 2004-2010 steget med 1,9 år for mænd og 1,5 år for kvinder i forhold til 1997-2003. I samme periode steg den hos resten af befolkningen, så derfor er forskellen på 12,2 år ikke blevet mindre.

Da undersøgelsen var landsdækkende, kan resultaterne ifølge hende overføres til lignende vestlige lande. Og undersøgelsen fra Sverige viser da også lignende resultater.

Læs også: Insulinpumpe forlænger livet for diabetikere

Størst forskel hos mænd

Her har forskerne undersøgt den forventede levealder hos type 1-diabetikere fra 2002-11, hvor de svenske mænd kan forvente at leve cirka to år længere, mens stigningen for kvinder kun var på 0,2 år.

Undersøgelsen viste, at stigningen hovedsageligt skyldtes, at antallet af dødsfald som følge af hjertekarsygdomme er faldet.

Læs også: Bliv en blodsukker-detektiv

Bedre styr på blodsukkeret

Forskerne bag de to undersøgelser konkluderer begge, at der er brug for en flersidet indsats for at forøge den forventede levealder hos type 1-diabetikere endnu mere.
For det første er det vigtigt med en bedre blodsukkerkontrol hos diabetikerne, da det vil kunne forebygge mange af de tidlige dødsfald. Ved at foretage mange blodsukker-test i løbet af dagen og hele tiden justere insulinniveauet, kan type 1-diabetikere reducere risikoen for tidlig død med en tredjedel.

Derudover mener forskerne også, at der skal mere fokus på at forebygge hjertekarsygdomme. I Sverige var antallet af rygere stadig 10 % hos mænd og 13 % hos kvinder, så alene inden for rygestop-kampagner er der meget hjælp at hente.

Heldigvis er teknologien inden for insulinpumper og blodsukkerovervågning blevet meget bedre i løbet af de seneste år, så det er blevet muligt at skabe en meget bedre blodsukkerkontrol. Og hvis udviklingen fortsætter, er der håb for forskellen i forventet levealder på dem med og uden Type 1-diabetes kan blive ved med at mindskes.

Kilder: Medscape, SpringerLink, Insulin Nation

Tekst: Maria Præst

4 Comments

 1. Oluf Johnsson, MEd CPE, dipl. AE
  13. september 2016 at 8:17 — Svar

  Ja Maria Præst. Vi har i nu nsart årtier vidst, at bere glykæmisk kontrol forbedrer prognosen og deemed overlevelsen. Det samme har vi vidst ligeså længe ,,, næsten ved brug af insulinpumpe under de forudsætninger, som jeg har beskrevet i indlægget om Julia.

 2. Leif Heinz Larsen
  24. oktober 2016 at 12:24 — Svar

  Det hjælper nu ikke meget at det hjælper med en pumpe, det er jo næsten umuligt at få bevilget en sådan når du har type 2 diabetes, sådan er virkeligheden, har ikke røget siden jeg var 18, og drikker ikke voldsomt meget.

  • Louise
   13. december 2016 at 18:57 — Svar

   Nu handler det også om Type 1

 3. Thomas
  19. december 2016 at 21:41 — Svar

  Jeg selv er type 1 og må sande at det er nærmest umuligt at få “lov” til at få en pumpe. Selvom mine værdier ligger lidt skidt. Jeg vil gerne, er topmotiveret men får et nej. “Der er ikke ressourcer”….. flot flot flot.
  Kæmper videre. Har gjort det i nogle år for en pumpe og giver ikke op.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *