Lev med diabetesNy med diabetes

Kender du tegnene på syreforgiftning?

Udgivet for første gang: 24.07.20 | Sidst redigeret: 03.01.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

Ketoacidose er en livstruende tilstand, som kræver hurtig behandling. Derfor er det vigtigt, at både du og dine nærmeste kender symptomerne. Her er alt, hvad du behøver at vide.

Ketoacidose, også kaldet syreforgiftning, er en akut komplikation ved diabetes, som de fleste nok er bange for. Og det er måske ikke så underligt, for tilstanden er alvorlig og kan i værste fald medføre koma og dødsfald, hvis man ikke bliver behandlet.

Annonce

Syreforgiftning forekommer heldigvis ikke så ofte, men har du type 1-diabetes, vil risikoen altid være der. Ifølge amerikanske tal vil ca. 5% af alle børn og unge under 20 år have haft mindst én episode med ketoacidose.

Netop derfor er det vigtigt, at du kender symptomerne og ikke mindst ved, hvad du skal gøre, hvis uheldet skulle være ude.

Tilstanden rammer først og fremmest personer med type 1-diabetes og opstår meget sjældent hos personer med type 2-diabetes.

LÆS OGSÅ: Sådan lykkes du med struktureret blodsukkermåling

Kan udvikle sig hurtigt

Så hvor lang tid går der, før ketoacidose bliver farlig?

– Ketoacidose (syreforgiftning) skyldes mangel på insulin og er altid farlig. Hvis spørgsmålet er, hvor lang tid det tager at udvikle ketoacidose ved manglende insulintilførsel, er svaret, at der vil være individuelle forskelle. Det siger Frode Drøpping, som er daglig leder på Norsk Diabetes Center.

– Det vil primært afhænge af, hvor længe man har været uden insulin, men det kan også afhænge af, hvor meget hurtig- eller langsomtvirkende insulin man har i kroppen. Det betyder, at insulinpumpebrugere, som kun får tilført hurtigvirkende insulin med relativt kort virkningstid, har større risiko for hurtigere at udvikle ketoacidose, hvis insulintilførslen svigter. Det er vigtigt at være opmærksom på, at ketoacidose er en potentielt livstruende tilstand, så man må handle derefter og sørge for at få hjælp med det samme, forklarer han videre.

Der er ikke noget facit på, hvor højt blodsukkeret må være, for at ketoacidose kan opstå. Det kan opstå akut ved ekstremt høje blodsukkerværdier, men det kan også opstå, hvis man gennem længere tid har haft høje blodsukkerværdier.

Gravide med diabetes bør teste for ketoner, hvis blodsukkeret er højere end 11,1 mmol/L.

– Et tip; Hvis du ikke kan regulere blodsukkeret selv, skal du ringe 112 og komme på sygehuset med det samme, da det er en livstruende tilstand. Vi anbefaler at ringe 112 i stedet for at ringe til Lægevagten, da der er risiko for, at det vil tage for lang tid, før man får den nødvendige hjælp, forklarer Drøpping.

LÆS OGSÅ: Mit aktive liv med diabetes

Dette er symptomerne, du skal være opmærksom på:

  • Højt blodsukker (OBS! Det behøver faktisk ikke at være skyhøjt – ketoacidose kan opstå allerede ved blodsukker på omkring 16, hvis der er langvarig insulinmangel)
  • Acetonelugt fra udånding (minder om lugten af neglelakfjerner/acetone)
  • Tørst
  • Øget urinmængde/hyppig vandladning
  • Svimmelhed
  • Træthed
  • Kvalme
  • Følelse af sygdom i kroppen, som f. eks. ved influenza
  • Opkast, mavesmerter og diarré

OBS! Vær særlig opmærksom på, at symptomerne nemt kan forveksles med influenza eller roskildesyge! Det er derfor meget vigtigt at udelukke ketoacidose, før man slår sig til ro med, at det faktisk «bare» er influenza/roskildesyge.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om insulinchok

Dette skal du gøre:

  • Måle blodsukker
  • Tjekke urin (eller blod) for ketoner
  • Tage insulin + eventuelt ekstra dosis
  • Få rigeligt med væske (vand eller anden sukkerfri/koffeinfri væske)
  • Ring 112, hvis blodsukkeret fortsat er højt, og der er opkast, mavesmerter og hyppig forekomst af diarré

Kilde: Store norske leksikon, NHI.no, Diabetes.no

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce