Diabetes opskrifterMad

Krydret æblechutney

Prøv noget nyt tilbehør til julemedisteren eller flæskestegen. Denne lækre æblechutney smager både af jul og eksotiske egne


INGREDIENSER

1 løg
500 g æbler med eller uden skræl
Koldpresset jomfruolivenolie
100 g mørke rosiner
1-1½ tsk stødt kanel
3-4 kanelstænger a ca. 4-5 cm
16 grønne kardemommekapsler
100 g lyst rørsukker
1-1,5 dl æblecidereddike
Atamon eller spiritus til skylning af glas

FREMGANGSMÅDE

Pil og skær løget i tynde både. Skær kernehuset fra æblerne og skær også dem i både. Varm olien op i en stor gryde og steg løgene, til de er glasklare.
Tilsæt derefter æblebåde, rosiner, stødt kanel, kanelstænger og kardemommekapsler og steg det hele godt igennem. Dernæst tilsættes rørsukker og eddike. Lad det hele koge ved middel varme, til du har en lun og lækker æblechutney. Hvor længe chutneyen skal koge afhænger helt af æblesorten.
Indeholder æblerne meget saft, skal chutneyen koge længere. Men minimum 20-30 minutter, skal man regne med at chutneyen skal koge.
Chutneyen koger mere eller mindre ud, alt efter hvilken æblesort du bruger. Jeg kan lide både den helt udkogte, kompotagtige chutney og den version, hvor æblebådene bevares hele, og eddike, sukker og krydderlagen blot lægger sig om bådene.

Æblechutneyen kommes på skoldede glas, der er skyllet med Atamon eller spiritus. Luk glassene til med det samme og stil dem mørkt og køligt, hvor chutneyen kan holde i mange måneder. Chutneyen kan spises med det samme, til vinterens krydrede, langtidssimrede retter, og egner sig også rigtig godt til julens flæskestege og til vinterens variationer over temaet and. Når der er taget hul på glasset, skal det opbevares i køleskabet.

Foto: Lykke Rump
Foto: Lykke Rump

Opskriften stammer fra Anne Hjernøes e-bog “24 opskrifter til jul” fra Politikens Forlag. E-bogen koster 15 kr. og kan købes her.

2 Comments