Ny forskning giver håb til diabetespatienter, der lider af impotens
Udgivet for første gang: 15.03.16 | Sidst redigeret: 18.04.16Rejsningsproblemer (impotens) er en af de hyppigste komplikationer hos mænd med diabetes, men nu er der håb for alle de mænd, der ellers må ty til penis-pumpe eller medicin med bivirkninger. Ny dansk forskning med stamceller giver nemlig 73% af mændene rejsningen tilbage.
Kræftforskning hjælper diabetespatienter
På Syddansk Universitet, har professor Søren P. Sheikh, sammen med Lars Lund og professor Jens Ahm Sørensen forsket i at tage stamceller fra ét sted i kroppen, og lade dem reparere skader et andet sted. Et veldokumenteret forsøg viser nu, at stamceller fra fedtvæv kan bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage.
Det bringer håb til diabetespatienter, da forskerne nu vil lave et lignende forsøg med diabetespatienter.
”Vi er overbeviste om, at stamcellebehandling virker ligeså godt – måske endda bedre – på mennesker med diabetes. Det skyldes, at diabetespatienter i modsætning til de kræftopererede stadig har intakte nerveforbindelser, der nemmere kan påvirkes med stamcellebehandling”, fortæller professor Søren P. Sheikh til Diabetes.dk
Læs også: 10 gode grunde til at dyrke motion
73 procent fik potensen tilbage
”Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen.” fortæller Sheikh
I forsøget med diabetespatienterne vil man hente stamcellerne ud ved en fedtsugning på maven, så de efterfølgende kan injiceres i svulmelegemerne i penis.
”Vores undersøgelse viste, at 73 procent af de impotente mænd, vi har undersøgt, fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller, og indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år”, fortæller forskeren.
Læs også: Tidlige tegn forudser diabetes
”Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. Vores forskning har nu banet vejen for en løsning af et stort problem for mange mænd”, siger Søren P. Sheikh i en pressemeddelelse.
Forskningen er et samarbejde mellem Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet i deres fælles center for regenerativ medicin.
Læs også: Det er lettere sagt end gjort at lægge sin livsstil om
Du kan læse om forskningsresultatet i EBioMedicine her
Tekst: Trine Brøndsted
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.