Lev med diabetesTema

På festival med diabetes

Det er juni, det er den første sommermåned, nætterne er lyse og lange – og det er højsæson for fest i Danmark. Der er ikke den by eller egn, stor eller lille, som ikke inviterer til festival i løbet af sommeren. Læg dertil alle studenterfesterne, havefesterne og grillaftenerne, hvor rosévinen, fadøllen og de farvestrålende drinks vil flyde. Hvor stiller det dig som diabetiker? Skal du være total afholdsmand, skal du holde dig til det famøse ene lille glas, eller skal du kaste dig ud i sommerens festlige fristelser og lade diabetes være diabetes? Vi har samlet lidt information til dig om diabetes og alkohol, tjekket sommerens festivaler ud og talt med en livsglad ung mand, som har fundet ud af at balancere sin diabetes i forhold til weekendens byture med vennerne, hvor der bliver drukket masser af øl.

”Fester og øl og masser af dem? Herregud, det skal jeg have lov til!”

En ting er de officielle råd og anbefalinger om diabetes og alkohol. Noget andet er virkeligheden. Mød her 23-årige Johannes Fog, som er diabetiker og går i byen og drikker øl i weekenderne med sine venner. Han oplever det stik modsatte af det, eksperterne siger. Johannes’ blodsukker stiger nemlig, når han drikker. Men det har han råd for.

– Jeg er aldrig gået sukkerkold og har fået det dårligt, når jeg er i byen. Men jeg har også en klar strategi: Jeg holder mig til øl. Så kan jeg bedre styre det. Jeg tager lidt ekstra insulin og spiser meget mad, inden jeg går i byen. Så drikker jeg en fem-seks øl, og så tager jeg fem-seks enheder igen. Og så drikker jeg flere øl. Hvis jeg spiser natmad, som det anbefales, så vågner jeg med et alt for højt blodsukker. Hvis jeg derimod undgår natmad, vågner jeg med fine tal, fortæller Johannes på sit raske vestjyske.

Efter et år på Gymnastikhøjskolen Ollerup på Fyn er han tilbage på sin hjemegn lidt uden for Varde, hvor han som lærervikar på fuldtid underviser eleverne på overbygningen. Efter sommerferien flytter han til Odense for at studere ingeniørfaget velfærdsteknologi. Johannes dyrker gymnastik på eliteniveau og styrketræner mindst fire gange om ugen.

– Jeg tror, at al motionen gør, at jeg kan tillade mig lidt mere. Men selvfølgelig – hvis jeg har festet og drukket nogle dage i træk, så kan jeg ikke styre blodsukkeret. Men så har jeg det sådan, at, herregud, det skal jeg have lov til! siger Johannes med eftertryk.

Hvad? Har jeg diabetes?

Johannes var 18, da han fik at vide, at han havde diabetes type 1. Det var den sidste uge af sommerferien. Han havde festet med efterskolevennerne og nærmest drukket øl fire dage i træk.

– Jeg skulle hele tiden tisse. Samtidig havde jeg fået en infektion i skridtet. Derfor gik jeg til lægen. Jeg havde overhovedet ikke diabetes i tankerne. Lægen tjekkede mit blodsukker, og så ringede hun til sygehuset og sagde, ”jeg sidder her med en ung diabetiker…” Hvad? Har jeg diabetes? Det var voldsomt, husker Johannes.

Der blev ringet til forældrene, faren kørte Johannes på sygehuset, moren græd, hun tænkte på bedstemoren, der også havde haft type 1 og døjet med store kanyler og ampuller. Johannes græd ikke. Ikke endnu.

– Om aftenen, da jeg var kommet i seng, da lå jeg og græd lidt for mig selv. Men så tænkte jeg, ”Nå, Johannes, så har du grædt nok over det, det kunne have været værre, nu skal du bare lære at leve med det!” fortæller Johannes lige ud ad landevejen.

Han får hurtigtvirkende insulin før måltiderne og en langtidsvirkende en gang i døgnet, som han tager om morgenen.

– Selvfølgelig er jeg da træt af det nogle gange. Alle de stik i fingrene og maveskindet. Men det er mit eget ansvar, at det spiller. Og jeg kan huske, at tv-lægen en gang sagde, at det er den sundeste sygdom i verden. Det minder jeg mig selv om, hvis jeg er lidt træt af sygdommen.

Sukker! Nu!

De officielle råd er, at man som diabetiker skal passe på ikke at gå sukkerkold, når man drikker alkohol, fordi alkohol sænker blodsukkeret. Og det anbefales at spise noget kulhydratrigt helst både før, under og efter festlighederne. Der nævnes sager som slik, sandwich eller pizza.

– Jeg fik at vide, at jeg skulle huske at spise pizza, når jeg havde været i byen. Men det får mit blodsukker til at stige. Måske er det fordi, jeg kun drikker øl, som indeholder kulhydrater og får blodsukkeret til at stige i forhold til ren alkohol, som har den modsatte virkning. Jeg drikker hverken Breezere eller noget af alt det der andet med alkohol og sukker. Jeg holder mig til øl. Det har også en lavere alkoholprocent end drinks. Måske er det derfor, jeg nogenlunde kan styre det, siger Johannes.
Mange diabetikere oplever, at kombinationen alkohol og dans har det med at resultere i for lavt blodsukker.
– Jeg mærker altid efter. Jeg er superheldig, at jeg tydeligt kan mærke, hvornår jeg begynder at gå sukkerkold. Dansegulvet er der ingen, der kan holde mig fra. Da sker det tit, at jeg kan mærke, at nu skal jeg have noget sukker. Nu! Så skynder jeg mig at tage en sodavand, siger Johannes.
Den på én gang pragmatiske og afslappede tilgang til alkohol og diabetes betyder, at Johannes kan leve sit ungdomsliv på linje med sine kammerater.
– Jeg ved, at så længe jeg holder mig til øl, ryger jeg ikke derud, hvor diabetes bliver et problem. Jeg føler, jeg har fundet balancen, når jeg drikker.

Festival må vente

Johannes lader ikke sin diabetes hæmme sig. På et tidspunkt rejste han rundt i Østen. Da havde han skrevet på et skilt, han havde om halsen: ”I’m diabetic. Give me sugar, if I pass out.”
– Jeg er ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg stikker mig ved bordet, og hvis folk ikke kan lide det, så må de gå. Og jeg tager det stykke kage, der er sat frem, og også et til, selvom jeg kan se, folk stirrer. Så spørger jeg dem, om de er klar over, hvor ondt det gør at stikke sig direkte i musklerne, og derfor er jeg nødt til at have en smule mavefedt, smiler Johannes.

Selvom hans diabetes ikke får lov at hindre ham i at leve sit liv for fuld kraft, har han alligevel takket nej til at tage med nogle venner på Roskilde Festival.
– Det er nok første gang, min diabetes har haft indflydelse på, at jeg har sagt nej til noget. Når jeg drikker øl, så drikker jeg mig megafuld. Og jeg overvejede, om jeg turde drikke så meget øl i så mange dage. Og så besluttede jeg, at nej, det bliver sgu’ ikke i år, siger Johannes.

Hans sommer skal fyldes med gymnastik, fester, undervandsjagt, som er Johannes’ nye passion, og – hvem ved – måske et besøg på en af de mange andre festivaler i sommerlandet, som kører over et par dage og ikke en hel uge.

Du kan sagtens drikke alkohol – bare du husker:

At holde igen. De første en-tre genstande får dit blodsukker til at stige. Men herefter giver alkohol den modsatte virkning, og dit blodsukker falder. Det skyldes, at din lever nu har så travlt med at nedbryde alkoholen, at den ikke samtidig kan producere nyt sukker til dit blod. Det kan ske op til halvandet døgn efter, du har drukket. Men vær opmærksom på, at der er stor forskel på effekten på dit blodsukker, alt efter om du drikker øl eller stærke drinks, og om du kyler genstandene ned eller strækker din drink ud over flere timer.

At spise noget mad. Hvis du danser, har sex, spiller bold eller går meget omkring på festivalpladsen, samtidig med at du drikker alkohol, er det vigtigt, at du spiser og drikker ekstra kulhydrat. Det kan fint være sodavand, juice, frugt, slik, pizza, toast eller sandwich. Spis også noget mad, inden du begynder at drikke. Og hav for en sikkerheds skyld altid druesukker på dig, når du fester.

At skelne mellem rus og lavt blodsukker. Når du drikker, øger du din risiko for at få for lavt blodsukker. Balladen er, at symptomerne på fuldskab og lavt blodsukker er ret ens; svimmelhed, træthed, omtågethed. Det kan være svært både for dig selv og dem, du følges med at se forskel. Vil du være på den sikre side, så drik små mængder ad gangen, variér med alkoholfrie drinks, og fortynd med sukkerfri sodavand.

At tjekke dit blodsukker, inden du går i seng. Er det lavt, så spis lidt mad, før du lægger dig til at sove. Det skal ligge over 10 mmol/l.At tage din insulin. Selvom alkohol (efter et par genstande) får blodsukkeret til at falde, skal du stadig tage din insulin til måltidet, inden du går ud og fester. Hvis du får mange drinks og samtidig bevæger dig meget, skal du tage mindre insulin, end du plejer.

At alkohol feder. Alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som fedt og omsættes i kroppen på nogenlunde samme måde.
(kilder: Region Sjælland, Koldingsygehus.dk, Sundhed.dk)

Baren er åben - hvad skal du vælge?

Selvfølgelig er det allermest fornuftige, det perfekte, det ypperste artige at holde sig helt fra alkohol. Men ingen er perfekt, livet skal leves, fejltrin skal laves, måske er du ung, og desuden så skal der være forskel på hverdag og fest. Når du alligevel skal feste, hvorfor så ikke vælge den form for alkohol, der er mindst skadelig for en diabetiker?

  • Alkohol sænker blodsukkeret, og derfor er det en god idé at komme juice eller sodavand i din vodka eller rom. Her er alkoholprocenten høj, og derfor skal du regulere med ekstra kulhydrat.
  • Vælg sukkerfri sodavand eller alkoholfri drink hver anden gang.
  • Undgå energidrikke. Det høje koffeinindhold kan gøre dig kunstigt frisk og kan sløre, at du måske i virkeligheden er sukkerkold.
  • Hvis du vælger eksempelvis Breezer, Mokai, Rekorderlig, Somersby, Cult Shaker eller Smirnoff Ice, så vær opmærksom på, at kulhydratniveauet er højt i forhold til alkoholindholdet. Her øger du risikoen for at få for højt blodsukker.

(kilde: koldingsygehus.dk)

Hold hovedet – og insulinen – køligt

Støvet festival, bagende sol og et telt, der føles som en bageovn. Ikke de bedste betingelser for insulinen, hvis effekt damper af, når medicinen bliver over 25 grader varm.
Så hvad gør du? Bliver du hjemme? Medbringer du et køleskab? Eller nøjes du med at tage på festival i kulde og regn?

Selvfølgelig gør du ikke det. Du skal da af sted og feste med alle de andre og fuldstændig lige som alle de andre. Du skal bare huske at holde hovedet køligt, når det gælder din insulin. Den kan ikke tåle temperaturer over 25 grader eller direkte sollys.Køletasker og termobeholdere er fine til endagsture, men de holder ikke insulinen kølig i dagevis og dur derfor ikke til festivalbrug. Derimod kan din insulin holde sig i flere dage i en stor termoflaske med stor åbning (skriver Netdoktor). Sørg for at køle termoflasken godt ned forinden. Du kan ganske enkelt sætte den i køleskabet nogle timer.

Når du kan mærke, at temperaturen i termoflasken nærmer sig det lunkne, og du stadig ikke er i nærheden af et køleskab, så lyder vildmarksrådet sådan her: vrid et viskestykke eller håndklæde op i vand, og pak insulinen ind i det våde klæde. Det er et primitivt køleskab, som virker på den måde, at fordampningen fra klædet sænker temperaturen indeni.
Hvis du har en fornemmelse af, at din insulin har taget skade af varme eller sol, så mål dit blodsukker nogle ekstra gange, og justér bagefter din dosis ind efter det. Husk at kassere den anløbne insulin.

Du er den, der ved bedst

Vi er alle unikke væsner med hver vores forbrænding, type af diabetes, højde, drøjde, spisevaner, søvnmønstre, stressniveau og energiniveau. Der er så mange faktorer, der ud over alkoholen spiller ind, når det gælder dit blodsukker. Derfor: tjek jævnligt dit blodsukker, husk dine måltider, få din søvn, mærk efter, og pas på dig selv. Og nyd så sommerens fester.

Få en livline

En boblende alkoholrus og for lavt blodsukker ligner hinanden så meget, at det både for dig selv og dine omgivelser kan være svært at skelne. Er du beruset, eller er du gået sukkerkold? Hvis du samtidig lugter af alkohol ud af munden, kan det være næsten umuligt for omgivelserne at konstatere, om du er fuld eller i fare for at dejse om af for lavt blodsukker.

Det er derfor, at det er vigtigt, at dine festivalkammerater eller dem, du går i byen med, ved, at du har diabetes. Og at de skal give dig sodavand, juice eller druesukker hurtigt, hvis du bliver desorienteret, får hjertebanken og begynder at svede. De skal også vide, at de skal ringe 112, hvis de ikke kan komme i kontakt med dig.

(kilde: koldingsygehus.dk)