Lev med diabetes

Sukkerfrie alternativer

Kristi Herje Haga har haft diabetes siden 2009. Hun er mor til to drenge – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi går meget op i, hvordan motion og kost påvirker hendes diabetes.

 

Mange er af den opfattelse, at det “bare er at tage en sprøjte”, når man lever med diabetes. Der er nogle bemærkelsesværdige opfattelser, hvis du spørger mig.

Ja. Glukoseniveauerne kan justeres efter, hvad vi spiser, med en sprøjte, men der er store forskelle på, hvad vi spiser, og hvordan blodsukkeret reagerer.

Det er vigtigt for mig, at jeg kender indholdet af den mad, jeg spiser. Det gør det meget lettere at indstille den korrekte mængde insulin. Og så at holde sig væk fra raffineret sukker så meget som muligt. Det gælder også for andre fødevarer, der højner mit blodsukker. Det betyder ikke, at jeg ikke kan hygge mig med god mad, men jeg er nødt til at foretage nogle fornuftige valg undervejs. Dette har vist sig at fungere så godt, at de positive virkninger opvejer den lange vej.

Ikke desto mindre kan det være en dyr omvej at undgå almindeligt sukker. Nedenfor finder du flere eksempler på, hvordan det sukkerfrie valg kan komme til at være langt dyrere.

 

Slik

Regelmæssig snack af slik sender blodsukkeret til ukontrollerbare højder. Det er ikke det værd. Sukkerfrie sugetabletter og tyggegummi har i stedet været min løsning. Sødemidler kan stadig påvirke blodsukkerniveauet, dog i mindre grad end almindeligt sukker. Stevia er et sødestof, der kommer fra en plante. Det er helt naturligt og påvirker ikke blodsukkeret. Heldigvis er der i dag en bred vifte af produkter med Stevia. Problemet er, at sukkerfrie sugetabletter er meget dyrere end det sædvanlige slik.

 

Chokolade

Sukkerfri chokolade er blevet mere tilgængelig i de senere år. Nu kan dette købes i de fleste dagligvarebutikker med et godt udvalg. Prisen er dog stadig ret høj i forhold til almindelig chokolade, der indeholder sukker. En plade med lidt over 100 gram koster hurtigt mere end 40 kroner.

Jeg spiser dog chokolade hver dag og veksler derfor mellem den sukkerfrie og den med et kakao-indhold på over 90 procent. Den indeholder lidt sukker, men ikke for meget.

 

Halspastiller

I vinter var jeg forkølet og var derfor på apoteket for at købe sukkerfrie halstabletter. Her fik jeg mig et lille chok. En lille æske med halstabletter koster 57 kroner. Disse påvirker ikke blodsukkeret, men har ingen anden effekt end at lindre hoste. Jeg valgte ikke at købe disse pastiller og gik i stedet i Bilka og købte en pose Fishermans sugetabletter til en 10’er. Jeg synes simpelthen, det var for dyrt, selvom de var meget bedre for mit blodsukker.

 

Gode sundhedsmæssige alternativer burde være billigere

Heldigvis findes der dog generelt gode erstatninger for sukker. I min hverdag bruger jeg forskellige produkter af både Sukrin og Stevia. De fungerer godt til bagning og som tilsætningsstof til madlavning. Prisen er ofte forståeligt nok lidt dyrere, da produktionen også er mindre fra producentens side.

Jeg mener alligevel, at sunde sukkererstatninger burde blive støttet i højere grad, og at prisen på almindeligt sukker burde sættes op. Især fordi vi ved, at mange kæmper med fedme og sukkerafhængighed.