Nyt fra forskningen

Tidlige tegn forudser diabetes

Udgivet for første gang: 22.09.15 | Sidst redigeret: 10.11.20
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Fremover vil det måske være muligt for lægen at vide om et barn får diabetes, længe før barnet udvikler symptomer. Det viser nye forskningsresultater fra TEDDY.

Skrevet af Aria Hadad

Annonce

”The Environmental Determinants of Diabetes in the Young” (TEDDY ),  er et forskningssamarbejde mellem svenske, amerikanske, tyske og finske læger.

8.600 børn fra Sverige, USA, Tyskland og Finland, der alle har en øget genetisk risiko for at udvikle diabetes, har deltaget i forsøget. Deres forældre har regelmæssigt, siden børnene blev født, indsamlet blod- og afføringsprøver, ført kostdagbøger og været til jævnlige samtaler med lægerne.

“Vi har konstateret, at autoantistofferne som oftest viser sig allerede i de første leveår,” siger Åke Lernmark til Reuters. Lernmark er professor ved Lunds Universitet og leder af forsøget.

Antistoffer er en del af kroppens naturlige immunforsvar og hjælper kroppen med at bekæmpe virusser og bakterier. Autoantistoffer er derimod et tegn på en autoimmun sygdom, som fx diabetes, hvor kroppen angriber sine egne insulinceller.

Forskerne har opdaget fire typer af autoantistoffer i børnenes blod. Ved at måle niveauet af autoantistofferne i blodet kan man således se, om deres immunsystem er begyndt at angribe insulincellerne. Det gør det muligt at påvise sygdommen tidligere, hvilket betyder, at behandlingen også kan starte tidligere.

LÆS OGSÅ: 8 typiske symptomer på diabetes

iStock
iStock

Svaret findes i barnets første år

“Vi har fundet ud af, at forekomsten af autoantistoffer mod insulinproducerende celler vises i de første år af livet, mens sygdommen først udvikler sig op til ti år senere. Så nu ved vi, at vi fremover skal lede efter årsagen til diabetes i de allerførste leveår, mens barnet stadig ingen symptomer har. Ikke når barnet har udviklet sygdommen,” siger Åke Lernmark.

Den nye opdagelse kan føre til tidligere behandling, og til lavere doser af insulin. Og det vil måske endda være muligt for mennesker, der allerede har udviklet diabetes, at udskyde eller undgå symptomer, efterhånden som sygdommen udvikler sig.

Forskerne ved stadig ikke, hvad der får immunsystemet til at angribe kroppens egne insulinceller, men én af teorierne er, at det skyldes en virus.

“Hvis det viser sig, at det skyldes en virus, er målet naturligvis at udvikle en vaccine, som kan dræbe den. Og hvis det er tilfældet, vil chancen for helt at udrydde diabetes være meget høj,” siger Åke Lernmark.

LÆS OGSÅ: Din individuelle insulinbehandlingsplan

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev