MadTips og Tricks

Vælg kulhydrater med omhu

Du har måske lagt mærke til, at alle steder man kigger, om det er rapporter, ernæringsblogge og -hjemmesider eller aviser – ja, selv her – bliver der kastet rundt med gode råd om, hvad du skal og ikke skal spise, kulhydrater er konstant under angreb.


Æg, smør, margarine og rødt kød har alle været på og taget af ”sund kost”-listen. Og for tiden er kulhydrater under angreb. Men tænk over det, hvordan kan en kost, der udelukker alle kornprodukter, frugt og grøntsager, være god for dig?

Kort om kulhydrater

Kulhydrater er en samlet betegnelse for stivelse, sukkerarter og kostfibre. De nedbrydes i mave-tarm-systemet og omdannes helt eller delvist til glukose, som optages i blodet.

De forskellige typer, og hvor man kan finde dem:

  • Stivelse: kartofler, ris, pasta, brød og de fleste morgenmadsprodukter.
  • Sukkerarter: sukkerholdige produkter, ice-tea, slik og frugt. Fruktosen fra frugt omsættes dog primært i leveren og giver derfor kun en mindre stigning i blodsukkeret.
  • Kostfibre: grøntsager, frugt, grove kornprodukter. Passerer igennem mave-tarm-systemet næsten helt ufordøjet. De giver en god mæthedsfornemmelse, sænker kolesterolet i blodet og sænker og stabiliserer blodsukkerstigningen efter måltidet.

(Bemærk, at dette ikke er en udførlig liste over, hvor du kan finde de forskellige typer af kulhydrater, men blot få eksempler.)

Anbefaling fra ADA

Den Amerikanske Diabetesforening (ADA) anbefaler, at man får omkring 40-50 % af sine daglige kalorier fra kulhydrater. Og hvorfor det? Fordi kulhydrater har tendens til at have et lavt indhold af fedt og kolesterol og samtidig have et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre. Det er også vigtigt at forstå, hvordan forskellige kulhydrater påvirker dig og dit blodsukker. Tag en blodsukkermåling inden, og to timer efter, du har spist, for at se, hvilken virkning det har.

Læs også: Hvad er kulhydrater egentlig?

Selvfølgelig er du nødt til at vælge dine kulhydrat er omhyggeligt. At spise en sukkerrig snack vil give alle, med eller uden diabetes, en stigning i deres blodsukker, som kan gøre dem urolige og øge sulten yderligere. Men at vælge fødevarer, som giver en god mæthedsfornemmelse, vil hjælpe dig med at holde dit blodsukker mere stabilt.


http://www.netdoktor.dk/diabetes/madtildiabetikere.htm
Foto: iStock

5 Comments

  1. Don
    18. marts 2016 at 19:28 — Svar

    Hej
    En kort bemærkning.
    I skriver: “Fordi stivelse har tendens til at have et lavt indhold af fedt og kolesterol og samtidig have et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre.”
    Det er ikke sand!
    Stivelse har intet af det I skriver , da den indhålder kæder sammensat kun af glukose.
    De stoffer I beskriver er indhold i de produkter hvor der findes stivelse.
    Derudover I skriver: “Det er også vigtigt at forstå, hvordan forskellige kulhydrater påvirker dig og dit blodsukker.”
    At forstår kulhydraternes påvirkning af din organisme, den viden kan erhverves ved at studere betydningen af den “Glykemiske Indeks” GI. Der anbefales at anvende i Jeres kost kun kulhydrater med en GI lavere end 50.
    Hilsen
    Don

    • Trine brøndsted
      10. maj 2016 at 9:06 — Svar

      Hej Don
      Der er helt klart en fejl i den artikel – så vi har nu rettet i den. God ide at dykke ned i GI – det vil vi gøre

  2. Dana Watsham
    3. maj 2016 at 8:45 — Svar

    Jeg er helt enig med Don.

    I mange andre lande er det første, man præsenteres for, når man som diabetiker besøger en diætist, en liste over det glycemiske index i fødevarer. Både færdigprodukter, halvfabrikata og råvarer.

    Det er et spørgsmål om en forholdsvis kort indføring i brugen af GI-indeks at lære at sammensætte sin kost, så man så vidt muligt kan holde sit blodsukker stabilt.

    Hvorfor er det aldrig blevet alment brugt hos danske diabetikere?

  3. Kasper Larsen
    20. maj 2016 at 8:33 — Svar

    Hej Dana.

    Rigtigt godt spørgsmål. Hvis det kan hjælpe lidt har Accu chek lige lanceret en kulhydrat tæller app som kan guide folk og registrere det hele i en integreret logbog.

    Find den på Itunes app store her: https://itunes.apple.com/us/app/gluci-chek/id660671680?mt=8

    • Dana Watsham
      12. juli 2016 at 13:32 — Svar

      Jo – men en kulhydrattæller er jo ikke det samme som en GI-tabel. De eneste herhjemme, der konsekvent bruger dem, er de diætister der arbejder med elitesportsfolk.

      F.eks. bliver mange overraskede når man fortæller dem, at polerede (hvide) ris har næsten lige så højt GI-tal som sukker. Især sammenholdt med at man bliver anbefalet at spise ris, uden understregningen af at det skal være brune ris for at få fiber og andre fyldstoffer med.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *