Lev med diabetes

Vintips til dig med diabetes

Vil du nyde et glas vin om sommeren, uden at blodsukkeret påvirkes i høj grad? For personer med diabetes er det vigtigt at bemærke, at der er betydelig variation i mængden af sukker i de forskellige vine.

 

Druer har et naturligt indhold af dextrose (glukose) og fruktose. Hvis du har diabetes, er det især vigtigt, at du løbende holder regnskab med, hvor mange kulhydrater du indtager. Kontakt altid din læge, hvis du er i tvivl.

Alkohol giver flere kalorier end kulhydrater

Mange mennesker undgår kulhydrater helt eller delvist for at tabe sig. Hvis du er en af dem, bør du tage hensyn til, at selv alkohol, fedt og protein er energikilder til kroppen.

Det betyder, at du tager på i vægt, hvis du indtager mere energi end du forbrænder.  Så det er derfor godt at vide, at et gram alkohol giver omkring dobbelt så meget energi som et gram sukker. De fleste rødvine og hvidvine har derfor langt flere kalorier fra alkoholen selv end fra kulhydraterne.

Hvor meget sukker indeholder vin?

Det er ikke altid, at personalet i vinbutikken kan fortælle dig præcist, hvor meget sukker der er i vinen. Mangel på sådanne oplysninger stammer fra en undtagelse fra ingrediensmærkningen, som gælder for alle drikkevarer med mere end 1,2 pct alkohol. Dette kan gøre det vanskeligt for dig at orientere dig om sukkerindholdet i vin. Flere forslag til EU om en ændring af reglerne er desværre strandet indtil videre.

Vi har derfor samlet en liste over vine med information om, hvor meget sukker de ca. indeholder. Det er værd at bemærke, at hvidvine, rosévine og mousserende vine normalt har et højere sukkerindhold end rødvine. Generelt kan man sige, at jo tørrere hvidvinen er, desto mindre sukkerindhold har den.

 

Rødvine med lavt sukkerindhold

  • Rossignol Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Lavières 2008. Sukkerindhold: 0,1.
  • Chanson Bourgogne Pinot Noir Reserve du Bastion 2011. Sukkerindhold: 0,1.
  • Jacob’s Creek Reserve Cabernet Sauvignon 2009. Sukkerindhold: 0,3.
  • Jacob’s Creek Merlot 2010. Sukkerindhold: 0,3.
  • Le Moulin Teyroud Châteauneuf-du-Pape 2007/2008. Sukkerindhold: 0,3.
  • Louis Pascal Cahors 2010. Sukkerindhold: 0,3.
  • Baldès Malbec 2009. Sukkerindhold: 0,4.
  • Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore 2011. Sukkerindhold: 0,4.

Hvidvine med lavt sukkerindhold

  • Ch.du Val de Mercy Petit Chablis 2010. Sukkerindhold: 0,3.
  • Daniel Dampt Chablis 2010. Sukkerindhold: 0,4.
  • Daniel Dampt Chablis Village 2010. Sukkerindhold: 0,4.
  • Vauroux Chablis 2009. Sukkerindhold: 0,5.
  • Dagueneau Pouilly-Fumé 2010. Sukkerindhold: 0,8.
  • Bersan Bourgogne Aligoté 2011. Sukkerindhold: 0,9.

Rosévine med lavt sukkerindhold

  • Rosaura 2012. Sukkerindhold: 0,2.
  • Karrikiri Garacha rosé 2012. Sukkerindhold: 1,0.
  • Muga Rosé 2012. Sukkerindhold: 1,0.
  • Unico Cerasuolo di Montepulciano d’Abruzzo 2013. Sukkerindhold: 2,0.
  • Langmann Schilcher Klassik 2012/2013. Sukkerindhold: 2,2.

Mousserende vine med lavt sukkerindhold

  • Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs. Sukkerindhold: 0,3.
  • Clouet Silver Brut Nature. Sukkerindhold: 1,0.
  • Grans Moments Brut Nature. Sukkerindhold: 1,8.
  • Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Brut. Sukkerindhold: 2,0.
  • Freixenet Brut Nature 2008. Sukkerindhold: 2,0.
  • Freixenet Brut Nature 2010. Sukkerindhold: 2,0.

Designed by stock-world-on / Freepik

No Comment

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *