MadTips og Tricks

5 gode tips til et mere stabilt blodsukker

Udgivet for første gang: 17.03.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Ved at vælge de rigtige kulhydrater og være opmærksom på, hvad man spiser, kan det blive lettere at få et mere stabilt blodsukker. Her er mine fem bedste tips!

1. Spis flere linser og bønner

Linser og bønner indeholder en god mængde kulhydrater, men de optages ikke i kroppen på samme måde som hurtige kulhydrater.  De indeholder resistent stivelse, der ikke optages i tyndtarmen og påvirker blodsukkeret.

Annonce

De går videre til tyktarmen, hvor de nedbrydes og påvirker blodsukkeret i meget lav grad. Desuden er de meget mættende og indeholder masser af proteiner og vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for. De fås i mange forskellige former og smagsvarianter og kan varieres i det uendelige.

2. Vær bevidst om, hvad du spiser

Dette kan ikke siges ofte nok. Du skal så vidt muligt være klar over, hvad du spiser! Læs ingredienslisten, når du køber madvarer, uanset om du tror, at du ved, hvad maden indeholder.

En vare fra en leverandør kan indeholde noget andet end samme vare fra en anden leverandør. Er du på besøg eller ude at spise, er det bedst at spørge, hvad maden indeholder, hvis du er usikker.

Selvfølgelig får du ikke altid det helt korrekte svar, men i det mindste får du en lille anelse. Når du ved, hvad du spiser, er det lettere at indstille den rette dosis insulin.

LÆS OGSÅ: Blodsukkervenlige mellommåltider

3. Spis flere grøntsager, rent kød og fisk

Rent kød, kylling og fisk indeholder meget få kulhydrater. Det er de ingredienser, der tilsættes, der øger antallet af kulhydrater. Der er stor forskel på antallet af kulhydrater i en kyllingefilet naturel og en kyllingefilet, der svømmer i marinade. Den indeholder ofte en masse sukker og unødvendige e-numre. Marinade kan du nemt lave bedre selv.

Det samme gælder grøntsager. Køb dem friske, og tilbered dem selv. Dampning er det, som går hurtigst, og som gør, at råvarerne bevarer flest næringsstoffer.

LÆS OGSÅ: Kender du tegnene på syreforgiftning?

4. Spis mindre og ofte

At spise jævnt gennem hele dagen er blevet min bedste måde at holde et stabilt blodsukker på. Jeg spiser lidt kulhydrater for hvert måltid, men ikke for mange. Jeg ved altid sådan cirka, hvor mange kulhydrater jeg får.

Så er det lettere at indstille den korrekte dosis insulin. Den hurtigtvirkende insulin, jeg tager til et måltid, virker i tre timer. Derfor bestræber jeg mig på at spise hver tredje time. Det lyder måske anstrengende, men der er ikke tale om store måltider, der tager lang tid at forberede.

Jeg spiser normalt to varme måltider, som tager lidt længere tid at tilberede, og de tre andre er hurtige måltider, som er hurtige at tilberede. Et tip er at lave en større portion, når du for eksempel laver middagsmad, og lægge den overskydende mad i bokse, der er nemme at tage med sig til frokost, eller når du er på farten.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vælger jeg pen fram for pumpe?

5. Lav mad fra bunden

Det er meget nemmere at vide, hvad du spiser, når du selv laver maden. Brug rene råvarer, som du ved, hvad indeholder. Det er faktisk både bedre, billigere og sundere end at købe færdigretter. Det behøver heller ikke nødvendigvis at tage længere tid. Med opskriften klar og god forberedelse er det som regel hurtigt at lave maden selv.

Hvis du køber færdiglavet mad, anbefaler jeg, at du altid omhyggeligt læser, hvad den indeholder.

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce