10 gode rejseråd til dig med diabetes
Udgivet for første gang: 01.07.15 | Sidst redigeret: 22.10.21Diabetes behøver ikke forhindre dig i at rejse på ferie under fjerne himmelstrøg. Diabetesforeningen har samlet 10 gode rejseråd, som hjælper dig med at forberede dig godt til turen.
1. Kontroller dit blodsukker, før du rejser
Inden du tager på ferie, bør dit blodsukker ligge stabilt. Vi anbefaler, at du i den forbindelse tager kontakt til din behandler eller diabetesambulatorium. Lægebesøget dokumenterer desuden, at du ikke er behandlingskrævende, inden din rejse. Dette kan have betydning i forhold til sygesikringen.
2. Sygesikringskort og forsikringer
Inden du tager afsted på din rejse, anbefaler vi, at du har styr på sygesikringskort og rejseforsikring, hvis uheldet skulle være ude på turen. Du skal være opmærksom på, at det gule sundhedskort ikke længere dækker som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. Hvis uheldet er ude på rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein (EØS) og Schweiz er det kun det blå EU-sygesikringskort, der kan anvendes. Læs mere om de to sygesikringskort her.
3. Medbring lægeattest på engelsk
Vi anbefaler, at du medbringer en lægeattest på engelsk, så læger i udlandet kan tage højde for din diabetes, hvis du skulle få behov for lægehjælp under dit ophold. Læs mere om lægeattest på engelsk her.
4. Husk medicin til hele ferien
Husk at medbringe rigelige mængder af medicin og testudstyr til hele ferien. Fordel det evt. i to forskellige tasker for at mindske risikoen for at miste al din medicin.
Læs også: Alt kan lade sig gøre selvom du har diabetes
5. Opbevar din medicin sikkert på rejsen
Det er vigtigt, at du opbevarer din insulin, så den ikke udsættes for større temperaturudsving, end medicinens indlægsseddel anbefaler, da det kan ødelægge insulinens virkning. Læs mere om, hvordan du opbevarer din insulin her.
6. Tjek din håndbagage
Du må gerne tage din flydende medicin med om bord på flyet i din håndbagage. Medicin er undtaget reglerne om, at man kun må have 100 ml flydende væske med og kun i gennemsigtige poser. Du skal dog være forberedt på, at personalet kan bede om dokumentation for, at det er medicin, du medbringer, og at medicinen er udstedt til dig. Her kan du evt. medbringe din recept (også selvom den er udløbet) samt originalemballagen fra producenten. Din håndbagage bør bl.a. rumme: Insulin, nåle, tabletter, testudstyr til blodsukkermåling, testmateriale til måling af ketoner, og hvad du ellers behøver til din behandling.
7. Vær beredt til sikkerhedskontrollen i lufthavnen
For at imødekomme den skærpede sikkerhedskontrol i lufthavnen, anbefaler vi, at du medbringer en underskrevet lægeattest, der dokumenterer, at du har insulinkrævende diabetes. For at vise sikkerhedspersonalet, at du gerne må tage din medicin med om bord på flyet, kan du vise dit medlemskort til Diabetesforeningen sammen med lægeattesten. Igen er det en god idé at medbringe dokumentation for, at det er medicin, du har med, og at det er udstedt til dig.
8. Oplys kabinepersonalet på flyet om din diabetes
Om bord på flyet er det en god idé at oplyse kabinepersonalet om din diabetes. Allerede når du bestiller din rejse, kan det også være en god idé at fortælle, at du har diabetes. På den måde giver du flyselskabet mulighed for at tage hensyn til dig i forbindelse med servering af mad på flyveturen.
9. Vær opmærksom på tidsforskelle, aktivitet, mad og sol
Rejser du langt væk fra Danmark, kan du opleve store tidsforskelle. Tidsforskellene kan påvirke dine normale spisetider og dit insulinindtag. Ændret aktivitetsniveau og overdreven solbadning kan også påvirke dit insulinbehov.
For at regulere dit blodsukker bedst muligt råder vi dig derfor til at foretage hyppige blodsukkermålinger under din ferie. Vær også opmærksom på at drikke nok vand, og medbring altid druesukker og glukagon på rejsen.
Når du er ude at rejse, spiser du naturligvis den mad, som er til rådighed de steder, du besøger. Dermed vil du ikke altid kunne spise den mad, som er bedst egnet til personer med diabetes. Du kan, hvis det gør dig mere tryg, evt. medbringe et “nødlager” af mad hjemmefra, som f.eks. rugbrød, havregryn, knækbrød o.lign.
Når du har diabetes, kan det være ekstra problematisk, hvis du rammes af en rejsesygdom såsom maveforgiftning. Tag derfor dine forholdsregler, og drik derfor mineralvand på flaske og undgå isterninger, da der er risiko for bakterier i drikkevandet.
10. Hav en god ferie
Husk at slappe af og nyd din ferie.
Kilde: Diabetesforeningen
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.