Tips til madpakken
Udgivet for første gang: 17.09.15 | Sidst redigeret: 15.11.20Vidste du, at vi danskere spiser en tredjedel af vores måltider udenfor hjemmet? For rigtig mange, både børn og voksne, betyder det, at frokosten består af en madpakke, og det kan være svært at fylde noget i den, som smager godt efter at have ligget nogle timer, og som opfylder kravene til sund og nærende kost.
Fødevarestyrelsen har opstillet 5 kriterier for den sunde madpakke til børn og voksne
1: Grønt – gnavegrønt, salat eller på pålæg
2: Brød – helst rugbrød eller groft brød og gerne med Nøglehulsmærke
3: Pålæg – kød, ost eller æg. Max 10% fedt.
4: Fisk – mindst én slags fiskepålæg
5: Frugt – det friske og søde
LÆS OGSÅ:
Lækkert til madpakken
Diabetesforeningens Velværekøkken har en hel side med gode tips til madpakken. Her anbefales det fx at tænke i madpakkevenlige rester, når man laver aftensmad. Det kan fx være:
- Små frikadeller eller kyllingelår
- Minipizza eller tærte med kogte/rå grøntsager eller råkost
- Kog ekstra pasta eller ris, så du hurtigt kan blande en pasta eller rissalat til madpakken (hold salaten kold ved at blande frosne grøntsager i. Skyl grøntsagerne i koldt vand først.)
- Køb små portionspakninger med fisk, som du kan åbne og lægge på brødet, når du skal spise. På den måde undgår du, at hele madpakken lugter/smager af fisk
LÆS OGSÅ: Snig flere grøntsager ind i hverdagen
Små overraskelser gør madpakken spændende
Det er nemt med et hårdkogt æg i madpakken, og det bliver kun sjovere, hvis ægget har fået et lille ansigt eller en hilsen hjemmefra på skallen.
Små spyd med fx peberfrugt, agurk, cherrytomater og oliven er sjove, smukke og indbydende. Lige til at sætte tænderne i.
Du kan gøre de traditionelle rugbrødsmadder spændende ved fx at pynte med rødbeder eller agurker formet som hjerter, stjerner eller blomster. Pak evt. pynten ind for sig selv, så maden ikke bliver ”våd”.
Alternativt kan du lade pynten dryppe af på et stykke køkkenrulle, inden du lægger den på maden.
Stik rugbrødet ud med små kageforme.
LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten
Smarte madpakketips
Hvis du har bagt boller, så skær dem igennem, inden du fryser dem ned. På den måde kan du smøre bollerne frosne, og det kan være med til at holde madpakken kold.
Lav evt. flere små pakker med mad, så dit barn ikke behøver have hele madpakken frem, hver gang han/hun er sulten. Ofte er der også behov for mad til mellemmåltider eller eftermiddagsmad.
Tag dit barn med på råd om, hvad madpakken skal indeholde. Lav den gerne sammen, så barnet føler ejerskab.
Ofte gider de større børn ikke have rugbrødsmadder med i madpakken – men vil måske gerne have sandwich, burgerboller og lignende med. Vælg gerne en variant med et højt indhold af fuldkorn. Suppler evt. med smurt rugbrød, der står klar i køleskabet, når den unge kommer hjem fra skole.
LÆS OGSÅ: Pift madpakken op
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.