I Tivoli med diabetes
Udgivet for første gang: 12.06.17 | Sidst redigeret: 17.08.17Linda Terwindt
Er 33 år og har to børn. Linda har haft type 1 diabetes siden 1991. Hun har to uddannelser inden for sundhedssektoren: sygehjælper og apoteksassistent. Linda mener, det er vigtigt at hjælpe med at sprede korrekt information om diabetes.
Dette bør du huske på
Besøg i forlystelsesparker kan være sjovt, men når man har diabetes, bør man generelt planlægge godt og tage sine forholdsregler. Efter mange år er jeg efterhånden blevet skarp på “SKAL og MÅ” på dette område. I 2009 gik bryllupsrejsen til USA primært for at prøve de største rutsjebaner.
Sikkert udstyr
Husk at bære pumper og kontinuerlige blodsukkerapparater fastgjort til kroppen, da der kan være fare for, at disse falder ud i rutsjebaner. Lommer, inderlommer og bh er perfekt til det. Det er ofte ikke tilladt at tage apparaterne med på nogle ture, men til gengæld er der ofte aflåselige skabe, hvor du kan sætte dine ting, mens du er i gang. Det allerbedste er selvfølgelig at have forældre eller andre med, som kan passe på dine ting for dig.
Ekstra udstyr til nødsituationer
Hav altid ekstra udstyr, hvis du bruger en insulinpumpe, eftersom der er fare for, at udstyret bliver væk eller påvirket af statisk elektricitet. Husk også, at besøg i forlystelsesparker ofte kan føre til udskejelser, varme og en stigning af stresshormoner. Desuden er de ikke kendt for at have sund mad. Tag derfor hensyn til, at du måske har brug for mere eller mindre medbragt mad undervejs. Test og mål dit blodsukker hyppigt. Ifølge min læge er jeg én af de meget få, han kender til, hvor blodsukkeret falder af stress. Jeg har faktisk været en hel dag i en park uden at bruge ekstra insulin. Inklusive måltidsinsulin.
Planlæg din dag så godt som muligt
Planlægning giver normalt de bedste resultater, når det kommer til blodsukkeret. Vær parat til at stå lidt i kø rundt omkring i forlystelsesparkerne, og tænk igennem, hvor meget du planlægger at prøve. Du må ikke tage ture med noget, som du ved, at du får det dårligt af. Dette ødelægger dagen, og for os med diabetes kan det være en relativt kedelig affære, hvis man har aktiv insulin i kroppen samtidigt. Husk at spise og drikke regelmæssigt for at holde blodsukker, væskebalance og humør oppe. Selv om det kan være sjovt, er det faktisk ganske trættende at være i en forlystelsespark en hel dag. Er du med som ledsager med mindre børn, er det let at glemme sig selv. Husk altid dig selv, og tag en pause ind imellem. Det kan også være nyttigt at vide, hvor den nærmeste redningstjeneste holder til, hvis du eller andre i din gruppe skulle have behov for hjælp.
Og sidst men ikke mindst
Find parkens egne love og regler. Hold altid dine arme og ben indenbords, og nyd turen. Man er aldrig for gammel til et ordentligt adrenalinsus!
Designed by mrsiraphol / Freepik
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.