Aktiv med diabetesLæsernes historierLev med diabetes

Er træningsrutinen gledet i baggrunden? Fortvivl ikke!

Udgivet for første gang: 22.05.22 | Sidst redigeret: 24.05.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Vi har nu gjort årets første måneder op, og mange har fået nye gode træningrutiner i denne tid. Vi kender alle sammen de mange nytårsforsætter, hvor man forsøger at bruge det nye år til at få bedre vaner og blive en bedre og sundere udgave af sig selv. 

For mange kan det hele dog blive lidt overvældende, og man går i stå, inden man overhovedet er kommet i gang. Ofte skyldes det, at målene er for høje og urealistiske. Samtidig er man måske ikke så motiveret, som man i første omgang troede, at man ville være. Er du en af dem, der ikke længere har de gode træningsrutiner, du lagde ud med i årets første uger? I dette indlæg vil jeg forsøge at hjælpe dig tilbage på sporet.

Annonce

Ingen grund til at give op

For at holde træningsrutinerne ved lige er det vigtigt at have en grundlæggende motivation. Motivation kan være mange ting. Den kommer og går, og der er altid dage, der er sværere end andre.  Det gælder såvel træning som diabeteshåndtering og livet i al almindelighed. Selv den mest aktive fitnesstype, du måtte se op til, oplever perioder, hvor motivationen ikke er der. Og hvor man mest af alt bare har lyst til at blive liggende på sofaen resten af livet.

På sådanne dage eller i sådanne perioder er det vigtigt at minde sig selv om, hvorfor man begyndte. Hvad var formålet med at få nogle gode træningsrutiner? Hvordan får du den gode følelse tilbage? Hvordan tror du, at du vil have det, når det er lykkedes dig at komme i gang med mere træning og bevægelse igen? Er du villig til at ofre en ny periode, hvor det bliver lidt hårdt i starten, inden du igen kommer ind i en rutine med gode vaner? Lidt manglende motivation fra tid til anden er ikke nogen grund til at give op. Du opnår sikkert ikke de resultater, du ønsker, fra den ene dag til den anden. Men jeg kan love dig, at resultaterne kommer. Hvis du bare fortsætter i det gode spor, du var ved at komme ind i.

En anden grund til, at du ikke må give op, når bølgen af mennesker, der vil i bedre form i januar, er aftaget, er, at vi ved at lave nytårsforsætter forsøger at skabe varige livsstilsændringer. Jeg har i tidligere indlæg nævnt, at din træning ikke behøver at være perfekt. Men at du i stedet bør se på alle former for bevægelse som værende bedre end ikke at lave noget. Derudover er det vigtigt at stole på sig selv og lytte til sin egen krop. I stedet for at følge hvert eneste “gode” råd fra influencere eller andre på de sociale medier.

LÆS OGSÅ: På dårlige dage skal vi huske på de gode

Jeg træner mindre i januar, end jeg ellers gør

Selv træner jeg langt mere end gennemsnittet i løbet af et år. Men jeg kan bedst lide at tage mig god tid til at komme i gang igen, når vi træder ind i et nyt år. Jeg synes, det bliver så utroligt opslidende med alle dem, der skal i gang med at træne hver dag, tabe en masse kilo og nå de ekstremt ambitiøse mål, de har sat sig. Det er som regel dem, der hurtigt falder af på den igen. Det er noget, der gør, at jeg hellere vil sætte ind, når de andre er færdige.

Der er med andre ord ingen grund til at opgive at få gode træningsvaner. Selvom man allerede er to måneder inde i det nye år. For eksempel tager du ikke hjem fra arbejde, selvom de første to timer af arbejdsdagen har været rigtig dårlige, og alt er imod dig. Du forsøger at afslutte dagen på bedste vis. Og det er en tilgang, du kan tage med dig i din daglige træning. 

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

Træf gode valg

Tingene går ikke altid efter planen. Men ved at lave tilpasninger hen ad vejen skaber du et langt mere stabilt fundament for at opnå det, du ønsker i det lange løb. Det er heller ikke sådan, at du skal begynde at træne i 2022, fordi netop dette år skal være ekstra aktivt og sundt. Forhåbentlig har du ønsket at få nogle gode træningsrutiner. Fordi du vil holde dem ved lige resten af livet. Det er med andre ord lige meget, om du begynder at træne i januar, februar eller august. Det handler om at træffe gode valg, små som store, hver eneste dag, også selvom januar startede med en masse træning, overskud og energi for så at blive afløst af en periode med manglende motivation.

Gledet ud af træningsrutinen

Den manglende motivation opstod muligvis fordi du troede, at resultaterne ville komme hurtigere, end de gjorde … Men du skal vide, at der sker en række positive ting inde i din krop, når du træner. Disse resultater er langt fra lige så målbare som de visuelle, netop fordi det ikke handler om vægt eller udseende. Det handler om at opbygge stærke muskler, organer og knogler samt et hjerte, der skal holde hele livet. Det handler om den dejlige følelse, du får efter træningen, hvilket betyder, at du har tilfredsstillet hjernen og dermed også trænet et meget vigtigt organ, der skal komme dig til gode på sigt.

Hvis du er gledet ud af træningsrutinen, inden årets første to måneder er omme, eller hvis du ikke er kommet rigtigt i gang endnu, skal du vide, at det er helt i orden. Du træner ikke for at komme i form til et bestemt tidspunkt, men for at få en sund krop, der skal holde hele livet.  Det er aldrig for sent at starte nye, gode rutiner. Det bedste, du kan gøre, er bare at snøre skoene og begynde ved at sætte den ene fod foran den anden. Og vupti – før du ved af det, er du inde i den mest aktive og veltrænede periode af dit liv!

LÆS OGSÅ: Er diabetes og skiftende arbejdstider en dårlig kombination?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev