Feber med type 1-diabetes
Udgivet for første gang: 11.06.23At få feber med type 1-diabetes ønsker jeg ikke for nogen. Aldrig før har jeg været så syg og træt. Mit blodsukker har aldrig før været så ustabilt, og jeg har heller aldrig før taget så meget fejl af insulindoserne, som da jeg fik feber første gang, efter at jeg havde fået diabetes.
Som en tommelfingerregel skal man øge basaldosen med ca. 25 % for hver grad, kropstemperaturen stiger over 37,5. Det oplevede jeg hjalp, men det var langt fra nok. Jeg opgav næsten at beregne den rette mængde insulin før et måltid, fordi det føltes helt umuligt at ramme plet. Et måltid, jeg normalt skal have 6 E hurtigtvirkende insulin til, kunne give mig et blodsukker på langt over 15 mmol/l med samme dosis. Da jeg først gjorde mig lidt umage med insulindoserne før måltiderne, faldt mit blodsukker helt ned til 3. Og jeg måtte spise omkring 50 kulhydrater, før jeg så nogen særlig stigning. Det blev jeg ikke ligefrem klog af.
At øge basaldosis for meget, især med en insulinpen, er ubehageligt, for pludselig er man jo frisk. Alligevel bør man øge den lidt. Men ikke mere, end at man er tryg ved – ud over det, man får anbefalet af sundhedspersonalet. Korrigerende doser med hurtigtvirkende insulin virker, men jeg oplevede, at mit blodsukker hurtigt steg igen efter en sådan dosis.
LÆS OGSÅ: Den tid på året – sygdomssæson
Ikke farligt
Selvom det er svært at have højt blodsukker, er det okay, at behandlingen skrider lidt, når man er syg. Man får ikke diabeteskomplikationer ved at have lidt højere blodsukker i et par dage. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at risikoen for at få diabetisk ketoacidose, syreforgiftning, er højere, når man er syg. Test dit blodsukker regelmæssigt, og korriger med insulin, hvis det er nødvendigt. Hvis du er usikker, skal du tjekke for ketoner med ketosticks (uristix).
Den første feber med type 1-diabetes var slem. Jeg er så glad for, at jeg har fået en insulinpumpe nu. Den hjælper med at holde blodsukkeret mere stabilt, selv når man har feber. En ting er sikkert: at regulere “feberdiabetes” med en insulinpen, det jeg gider ikke igen.
Dette er i øvrigt mine egne erfaringer. Tal med din læge eller diabetessygeplejerske, inden du foretager større ændringer i dine insulindoser, også ved sygdom!
LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!
Kilde: https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/type-1-diabetes/behandling/sygdom-med-feber
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.