Bolusberegneren er min bedste ven
Udgivet for første gang: 16.11.15 | Sidst redigeret: 18.02.21Efter mange år med et stressende og omskifteligt job har Karsten Sørensen endelig fået tid til at passe ordentligt på sig selv.
Karsten Sørensen er 61 år, og har haft diabetes det meste af sit voksne liv. Han blev diagnosticeret for 30 år siden, men hvornår han helt præcist fik diabetes, ved han ikke.
“Min læge mener, at jeg har haft diabetes længe før, det blev konstateret,” fortæller han.
“Jeg arbejdede som kok i Grønland i 12 år, og jeg tænkte, at jeg var træt fordi, jeg arbejdede så meget,” husker han.
Så symptomerne blev skubbet i baggrunden. Det var først, da Karsten flyttede tilbage til Danmark, at han fik sin diabetes-diagnose.
Karsten Sørensen havde i mellemtiden fået job som fængselsbetjent i Horsens Statsfængsel. Samtidig havde han et cateringfirma ved siden af, så der var drøn på.
Skiftende arbejdstider og en uforudsigelig hverdag gjorde det svært for ham at passe sin diabetes fuldt ud.
“Der opstår hele tiden situationer, hvor du er nødt til at være på. Det kan ikke nytte noget, at du siger ‘jeg skal have insulin, så den fangeflugt må lige vente!'”, forklarer han.
LÆS OGSÅ: Bolusberegneren giver mig frihed
Tid til mig
I 2012 blev Karsten Sørensen ramt af en blodprop i hjertet. Det var en voldsom omgang, som gjorde, at hans hjertekapacitet i dag er på det halve af normalen. Han bliver hurtigere træt, og må hvile sig, hvis han fx slår græs eller laver anden form for fysisk arbejde.
Det fik den konsekvens, at han i 2013 måtte lade sig pensionere.
“Jeg var meget ked af det,” husker Karsten Sørensen.
“Jeg valgte ikke selv at stoppe, men jeg kan også godt forstå min arbejdsplads, som sagde, at de helle ville lade mig pensionere, end at få en halv mand tilbage,” siger han.
Nu stod han pludselig med en masse tid, han ikke vidste, hvad han skulle stille op med, og en krop, som kunne klare væsentligt mindre end før. Karsten Sørensen valgte at bruge sin nye frihed til at tage hånd om sin diabetes.
“Jeg fik et tilbud om at komme med i et forsøg på hospitalet, hvor vi lærte alt om kulhydrater og insulin, og jeg tænkte, at dette var min chance. Nu havde jeg endelig tid til at passe bedre på mig selv. Nu var der ikke længere noget, der stod i vejen for, at jeg kunne spise og måle blodsukker, når jeg skulle,” siger han.
LÆS OGSÅ: Sådan kan du bedst forebygge øjenkomplikationer
Tabte 13 kilo
Som del af forsøget fik Karsten Sørensen en Accu-Chek Aviva Expert bolusberegner og han lærte at tælle sine kulhydrater helt nøjagtigt. Det har gjort en kæmpe forskel for ham.
“Jeg lagde mine madvaner helt om,” forklarer Karsten.
“I begyndelsen kørte jeg meget stramt med kun 10 gram kulhydrat pr. måltid. Diætisten på hospitalet sagde, at det altså ikke var nok, og at jeg skulle sætte det op til 20 gram,” fortæller han.
“I dag spiser jeg primært kød og grønsager, og jeg spiser kun ganske lidt frugt. Ris og pasta rører jeg stort set aldrig. De nye kartofler har jeg haft svært ved at lade være, men når efteråret melder sig, skifter jeg kartoflerne ud med rodfrugter,” fortæller han.
Den drastiske kostomlægning gjorde, at Karsten tabte sig 13 kilo. Og hans kone, som ikke har diabetes, har tabt fem kilo, alene fordi hun spiser den samme aftensmad som ham.
“Det er mig, der laver al mad derhjemme, og min kone er også glad for vores nye madvaner, så det har egentlig været ret nemt,” siger han.
LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på diabetes?
Ny livsstil med bolusberegneren
Udover det store vægttab, er der mange fordele ved den nye livsstil.
“Før havde jeg altid for højt blodsukker, så det var helt nyt for mig at prøve at have følinger,” siger Karsten Sørensen. Hans blodsukkertal er faldet drastisk siden februar, hvor han fik bolusberegneren.
Hans forbrug af insulin er også faldet til en tredjedel af før. Det har taget tid at lære apparatet at kende og få det indstillet rigtigt, men Karsten Sørensen er i løbende dialog med hospitalet og diabetessygeplejersken, og han er meget tilfreds.
“Bolusberegneren er min bedste ven, og den følger mig i tykt og tyndt. Alle mine oplysninger ligger i den. Det er en stor fordel, at jeg kan måle blodsukker lige inden, jeg skal spise, fremfor før, hvor det skulle være en halv time før maden. Jeg glemte det tit, men det gør jeg ikke længere,” siger han.
Tekst: Andrea Bak
Foto: Mads Krabbe
Fortæl din historie
Har du lyst til at fortælle din historie, eller har du en god idé til noget, du synes, vi skal skrive om, så send os en mail på dk.diabetes@roche.com. Vi glæder os til at høre fra dig!
LÆS OGSÅ: Vælg kulhydrater med omhu
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.