Chowder med muslinger
Udgivet for første gang: 15.01.16 | Sidst redigeret: 30.12.17Chowder er en klassisk fyldig hvid suppe med skaldyr, bacon og kartofler. Man kan variere fyldet. I USA bliver den serveret i et lille udhulet brød med sprød skorpe, der bliver blød, mens man spiser suppen. Man kan så få stillet sin sult i de bløde, velsmagende brødskorper til sidst.
4 personer
INGREDIENSER
1 kg blåmuslinger, gerne linemuslinger
5 dl vand (erstat evt. halvdelen med hvidvin)
1 kvist timian
2 tykke skiver bacon
300 g kartofler
125 g løg
2-3 stængler bladselleri
25 g smør
2,5 dl mælk
2,5 dl fløde
evt. lidt cayennepeber, tabasco eller frisk chili
salt og friskkværnet peber
FREMGANGSMÅDE
Skrub muslingerne i koldt vand med en hård børste eller en grydesvamp. Skrub først muslingerne kort tid før, de skal koges. Skyl muslingerne i flere hold koldt vand. Åbne ferske muslinger skal lukke sig, når man giver dem et slag på skallen eller banker dem mod bordkanten. Lukker muslingerne sig ikke tæt, er de døde og skal kasseres. Lukkede muslinger, der ikke åbner sig under kogning, skal også kasseres.
Bring 1/2 liter vand og evt. hvidvin i kog med timiankvisten og baconskiverne. Kog baconskiverne i 5 minutter og tag dem op. Kom muslingerne i gryden og damp dem, til de åbner sig – det tager 3-5 minutter. Ryst gryden et par gange undervejs.
Tag muslingerne op med hulske og stil dem til side. Kasser de muslinger, der ikke har åbnet sig. Si væden igennem en fin si og kog den ind til ca. 5 dl.
Skræl imens kartoflerne og skær dem i 1 cm tern. Pil og hak løget og skær bladsellerien i små stykker. Skær de kogte baconskiver i små stykker.
Pil muslingerne ud af skallerne.
Varm lidt af smørret op i en tykbundet gryde og sauter baconskiverne, til de er gyldne. Tag dem op.
Steg l.gene klare i resten af smørret og tilsæt bladselleri. Tilsæt kartoflerne og hæld den siede muslingevæde i sammen med mælk og fl.de.
Lad suppen koge, til kartoflerne er møre og lidt udkogte. Tag evt. lidt kartofler og væde op og purer det med en stavblender for at jævne suppen, hvis den er for tynd. Smag til med salt, peber og evt. cayennepeber, tabasco eller friskhakket chili. Tilsæt pillede muslinger og bacon til suppen og server den rygende varm, evt. med brød.
Opskriften er fra Katrine Klinkens “Vintermad”, der er udkommet på Politikens Forlag. Bogen koster 150 kr. og kan købes her.
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.