Lev med diabetesNy med diabetes

Diabetes er en stor opgave

Udgivet for første gang: 24.04.15 | Sidst redigeret: 16.03.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Dorte Steinmetz Jensen er sygeplejerske med speciale i diabetes og vejleder mennesker med diabetes hver eneste dag. Her får du hendes bedste råd.

Hvordan er den typiske reaktion, når man får diagnosen?

“Når folk får stillet deres diagnose, bliver de indlagt på sengeafdelingen. Derefter bliver vi ringet op og kommer ud for at tale med dem, så hurtigt det kan lade sig gøre. Typisk indenfor en dag eller to. Nogle er meget ulykkelige, mens andre er mere upåvirkede i starten og tager det mere, som det kommer. Måske bliver de kede af det senere hen i forløbet, men nogle tager det hele i stiv arm. Det kommer meget an på, hvad man har med i rygsækken, og hvordan man generelt tackler problemer og udfordringer i sit liv.

Annonce

LÆS OGSÅ: 8 typiske symptomer på diabetes

Det kan være et voldsomt identitetsclash at få at vide, at man har en kronisk sygdom. Mange kan slet ikke overskue, hvordan de skal kunne leve det liv, de har levet før. Det ligger langt fra de flestes selvopfattelse at være kronisk syg. Der kan sagtens gå noget tid, før man kommer helt overens med det.”

Hvad er den typiske frygt, når man får diabetes?

“Der er mange ting, man skal overskue i forhold til, hvordan man skal få indpasset sin diabetes i sin hverdag. Hvad må jeg spise? Må jeg løbe? Hvad med mit arbejde? Hvordan skal jeg overskue det hele? er typiske ting, man spekulerer meget over, når man lige har fået sin diagnose. Det er kun de færreste, der har noget indgående kendskab til diabetes, når de får diagnosen. Så det hele er meget nyt og overvældende for de fleste. Mange har hørt en masse skrækhistorier om folk, der er blevet blinde eller har fået amputeret et ben.

LÆS OGSÅ: Drikker du nok?

Vi tilbyder altid, at folk kan tage en pårørende med, hvis de har brug for det. Det er meget forskelligt, hvad folk vælger. Vi taler meget om de psykiske reaktioner og om, at det er helt ok at være ked af det og forskrækket, men at vi vil hjælpe dem alt, hvad vi kan.”

Hvad er din vigtigste opgave som sygeplejerske?

“Det er vigtigt for mig at møde folk dér, hvor de er lige nu. Det giver fx ingen mening at give en masse information til et menneske, som er i krise over den besked, vedkommende lige har fået. Dér handler det mere om at indgyde et håb og et mod i personen. Så han eller hun indser, at det rent faktisk er muligt at leve et godt liv, selv om man har diabetes. Det er min pligt som sygeplejerske at videregive den viden, der skal til, for at personen føler, at han eller hun fortsat kan leve et godt liv.

Det er vigtigt at give viden til at kunne tage ansvar for sig selv og for deres nye liv med diabetes. Og til at hjælpe dem alt, hvad jeg kan, til at forstå, hvad diabetes er, så den kan integreres i livet.

LÆS OGSÅ: ABC´en for egenkontrol

Jeg gør meget ud af at forklare, at det at have diabetes kræver et liv med omtanke. Jeg lytter meget til, hvad der præcis fylder hos den enkelte, og så kan vi prøve at finde en løsning på det i fællesskab.

Det er min pligt som sygeplejerske at videregive den viden, der skal til, for at personen føler, at han eller hun fortsat kan leve et godt liv.

Det er klart, at diabetes kræver, at du passer på dig selv. Så jeg lover aldrig folk, at de kan leve et liv med hovedet under armen. Men at de selv skal og kan gøre en masse for, at de kan lykkes med at få et godt liv. Mit job er at indgyde tro og forventninger til, at det kan de godt. Og jeg vil altid hjælpe dem.”

Hvordan ved du, om dine patienter er klar til at tage 100% ansvar?

“Vi har en “grundpakke”, som folk skal kunne, før vi sender dem hjem. Den består i, at de skal kunne måle deres blodsukker, tage insulin og forholde sig til lavt og højt blodsukker. De skal selvfølgelig også vide, hvad diabetes er, og hvordan deres sukkerstofskifte fungerer. Endelig taler de med en diætist.

LÆS OGSÅ: 7 tips til en god nats søvn

Konkret starter alle nydiagnosticerede ud med en pen. Så har vi siden starten af 2014 lært alle nydiagnosticerede med type 1 diabetes at tælle kulhydrater fra dag 1. I modsætning til før, hvor der gik lidt tid, før vi begyndte på det. Vi udstyrer dem med et blodsukkerapparat med det samme, og det har været en stor succes. Jeg er meget spændt på at se, om de, der har fået det, i det lange løb bliver bedre til at justere deres kulhydrater.”

Hvad er den største udfordring for nydiagnosticerede?

“Det er en udfordring at ændre sine vaner. Det er det for alle. Men man skal også tænke på det på denne måde: Det er vigtigt med en sund livsstil med sund mad og fysisk aktivitet for alle, uanset om man har diabetes eller ej. Men at det bliver svært at regulere sin diabetes, hvis man ikke lever sundt.

Så man må arbejde på at lægge sine vaner om, hvis man ikke som udgangspunkt lever sundt. Og hvis man har en familie, der ikke gider spise grønsager, må man insistere på at lave det til sig selv. Det er jo ikke umuligt som diabetiker at spise kage og pomfritter indimellem – man skal bare lære, hvordan man tackler det bedst muligt.

 Man skal heller ikke glemme, at det at få diabetes er en stor opgave med meget at forholde sig til.”

LÆS OGSÅ: Svangerskapsdiabetes


Dorte Steinmetz Jensens 3 gode råd …

… til dig, der lige har fået konstateret diabetes

1: Vær åben på arbejdspladsen

Det bliver nemmest for dig selv, hvis du er åben omkring din diabetes på dit arbejde. For så er det nemmere at tage insulin og måle blodsukker, og du slipper for at gå ud på toilettet og gøre det. Hvis du ikke har lyst til at fortælle alle på din arbejdsplads, at du har fået diabetes, så fortæl mindst én kollega om det. På den måde har du altid én omkring dig, der ved, hvad der er galt i tilfælde af lavt blodsukker.

2: Fortæl dine venner og familie, at du ikke behøver særlige hensyn

Forklar alle i familien, at du ikke behøver særlige hensyn. De skal bare lave den mad, de har lyst til – så skal du nok selv sørge for at tage hånd om din diabetes.

3: Hold dig til eksperternes udsagn

Du vil helt sikkert opdage, at der findes en masse mennesker, som selv mener, de er meget kloge på diabetes. Forhold dig kritisk, og spørg din læge eller sygeplejerskerne i diabetesambulatoriet, hvis du har spørgsmål. Jeg anbefaler også alle at melde sig ind i Diabetesforeningen, for dér får du støtte, nyttig viden og en masse gode opskrifter.

Tekst: Andrea Bak · Foto: Privat

Fortæl din historie

Har du lyst til at fortælle din historie, eller har du en god idé til noget, du synes, vi skal skrive om, så send os en mail på dk.diabetes@roche.com. Vi glæder os til at høre fra dig!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce