Frivillige kæmper mod diabetes i Kenya
Udgivet for første gang: 10.08.16 | Sidst redigeret: 17.08.16I Kenya har de færreste adgang og råd til at gå til lægen. Og diabetes i Kenya er en sygdom, som meget få kender og bliver behandlet for. Læs her Tine Bredvigs beretning fra en mobilklinik, som bl.a. screener for diabetes.
Mobile lægeklinikker gør en forskel
Gikambura er et slumområde i det vestlige Nairobi. Befolkningen er meget fattig, og de færreste har råd til lægehjælp. Derfor er mobile klinikker, som kommer ud i området og yder gratis screening og behandling, vigtige i sundheds- og oplysningsarbejdet.
Den mobileklinik jeg var med, var arrangeret af lokalorganisationen Marafiki Community i samarbejde med den lokale sundhedsmedarbejder. Marafiki Community stillede med to læger, tre medicinstuderende, to tolke og medicin og glucometre doneret af medicinalfirmaer og private sponsorer.
Læs også: Hellere HIV end diabtes i Kenya
120 patienter, 2 læger og præstens havestole
Da klinikken åbnede var 120 patienter mødt op, blandt dem var mange ældre og børn. Inden klinikken kunne åbne blev der bedt bøn af den lokale præst, som også havde været venlig at medbringe de mange havestole og plastikborde der udgjorde klinikken. Og så gik vi i gang. Først blev alle patienter screenet for blodtryk, puls og blodsukker inden de kunne gå videre og blive tilset af lægerne.
Læs også: Lornas diabetes-tå
Klinikken havde også et lille apotek med hvorfra smertestillende medicin, hostesaft, pencillin, ormekure, og øredråber blev udskrevet.
78 år og ukontrolleret diabetes
Marafiki Community’s yngste medarbejder, Sheldon Owinya, der selv kommer fra et slumområde i det sydlige Kenya, blev hurtigt oplært i at betjene de brugervenlige AccuCheck glucometre, og testede samtlige patienter og nedskrev deres resultater.
En 78-årig kvinde blev diagnosticeret med ukontrolleret diabetes efter beskrivelse af hendes symptomer og blodsukkermålingen. Hun blev henvist til det lokale hospital i samråd med den lokale sundhedsmedarbejder, men i Kenya er det kun børn der er indbefattet af gratis insulinbehandling og kun pga “The Changing Diabetes in Children” program, som er fondet af private organistioner
Læs også: Ingen børn skal dø af diabetes
Alt medicinsk udstyr og medicin var venligst doneret af firmaer og private sponsorer.
Forfatter: Tine Bredvig
Om Tine og hendes arbejde i Kenya:
Tine Bredvig, 27 år, arbejder for den lokale hjælpeorganisation Marafiki Community i Kenya. Organisationen driver en flygtningelejer uden for Nairobi, og rejser ud i landet og laver sundhedscamps, hvor lokalbefolkningen kan få lægehjælp. Mange Kenyanere er aldrig blevet undersøgt af en læge og Tine møder alle former for sygdomme og helbredsmæssige udfordringer. Hun er ansat som Hiv tester, men undersøger også patienter for diabetes. Hjælpeorganisationerne i Kenya er 100% afhængig af sponsorater til diagnosticeringen af diabetes patienter, da Kenya ikke tilbyder nogen form for støtte eller behandling til diabetikere.
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.