Læsernes historier

Hvorfor har jeg pludselig brug for mindre insulin?

Udgivet for første gang: 16.05.24
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

Kroppens insulinbehov ændrer sig hele tiden. En person, der har brugt insulin i lang tid og ved, hvor meget insulin de skal beregne til et måltid, eller bruger den samme mængde insulin hver dag, kan pludselig opleve et lavere blodsukkerniveau end normalt. Behovet for insulinbehovet har ændret sig og er blevet lavere. Hvad er årsagen til denne ændring?

Honeymoon-fasen er en fase, som nogle mennesker oplever i et stykke tid, efter de har fået konstateret type 1-diabetes og har fået deres blodsukker under kontrol. De insulinproducerende celler har endelig fået lov til at “ånde” igen, efter at have arbejdet hårdt i længere tid. Kroppen kan i en kort periode producere lidt insulin igen, inden cellerne “dør” helt. I denne periode kan det være svært at beregne den rette dosis insulin. Mængden af insulin, der virkede før honymoon-fasen, kan være for meget netop i denne periode, hvor kroppen igen hjælper lidt med insulinforsyningen.

Annonce

LÆS OGSÅ: Graviditet gør mig mere insulinfølsom

Højere aktivitetsniveau

Højere aktivitetsniveauer kan reducere den mængde​​insulin, du skal tage. Ifølge Helsenorge kan de, der bruger langtidsvirkende insulin, drage fordel af at reducere dosen af langtidsvirkende insulin med 30-50 % på dage, hvor de udøver langvarig og hård aktivitet, såsom en bjergvandring eller langrend. Ifølge Helsenorge kan det også være fordelagtigt at reducere mængden af hurtigtvirkende insulin til et måltid umiddelbart før træning med “25-75 procent afhængig af træningstype, intensitet, varighed og tid til træningsstart” (Helsenorge, 2022)

Svært at vide

Kroppens blodsukker- og insulinbehovet ændrer sig hele tiden og påvirkes af mange ting. Kroppen er kompleks. Jeg har for eksempel oplevet, at jeg har brug for mindre insulin på varme dage og mere på kolde dage. Insulinbehovet varierer også lidt alt efter, hvad jeg spiser. For eksempel vil et måltid med den samme mængde kulhydrater, men med en anden mængde fedt, påvirke mit blodsukker forskelligt.

LÆS OGSÅ: Min krop har brug for mindre insulin, når jeg dyrker sport

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev