Lev med diabetesNyt fra forskningen

Mange føler skam over at have type 2-diabetes

Udgivet for første gang: 11.07.24
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

Negative følelser som skam og skyld er slet ikke så ualmindelige blandt folk med type 2-diabetes. Men hvad skyldes det egentlig, og hvad kan man gøre for at lette på skamfølelsen?

Taler du meget sjældent om din diagnose med andre? Måske er der endda meget få, der i det hele taget ved, at du har type 2-diabetes?

Annonce

Mange kan føle skam over at have type 2-diabetes. Du skal vide, at du slet ikke er alene.

Omkring 252.000 danskere har type 2-diabetes, hvilket gør det til den mest almindelige form for diabetes i Danmark. Alligevel er det ikke så ofte, at man ser nogen med type 2 stå frem og tale om det, for desværre er der mange, der skammer sig over det.

– Skam, skyld og selvbebrejdelse er temaer, der ofte fremhæves i diskussioner om type 2-diabetes. Jeg har ikke nogen data, der kan dokumentere, hvor almindeligt det er for dem, der har fået stillet diagnosen, men både sundhedspersonale og patienter taler om det, siger Jon Haug, som er specialist i klinisk psykologi.

Han har arbejdet med diabetes siden 1979 og skrev i 2010 en ph.d.-afhandling om samspillet mellem krop og sind.

LÆS OGSÅ: Type 2-diabetes starter muligvis mere end 20 år før diagnosen

Forkert at kalde det en “livsstilssygdom”

Eftersom type 2 ofte er forbundet med begrebet livsstil, stilles patienten til ansvar for sygdommen. Haug mener, at dette kan forstærke følelsen af skam og skyld.

– Det er dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem kropsvægt og type 2-diabetes. Vægttab og anbefalinger om kostændringer og fysisk aktivitet er normalt det første skridt i behandlingen. Det bidrager antageligt til at styrke opfattelsen af, at sygdommen er selvforskyldt gennem den måde, vedkommende har levet på, siger han.

Selvom overvægt og mangel på fysisk aktivitet er de vigtigste udløsende faktorer, er det vigtigt at være klar over, at man skal være arveligt disponeret for at udvikle type 2-diabetes.

– I mine samtaler med folk med type 2 lægger jeg vægt på, at begrebet “livsstil” ikke er en sygdomsbetegnelse, og at det derfor bliver upræcist og direkte forkert at karakterisere type 2 som en livsstilssygdom, siger Haug.

Kvinde føler skam over at have type 2-diabetes
Illustration foto: Getty images.

Det medicinske og psykologiske skal behandles separat

Det er jo ikke vægten, der er afgørende for, om diagnosen stilles. Sygdommen skal diagnosticeres og karakteriseres med almindelige medicinske faktorer: blodsukker, svækket insulin og lipidparametre.

– Type 2-diabetes er en fysisk sygdom, mens livsstil er knyttet til sociale og psykologiske faktorer. Både de medicinske, psykologiske og sociale aspekter af type 2-diabetes skal derfor både forstås og behandles separat – også selvom de to områder hænger sammen, forklarer Haug.

Det betyder, at det medicinske og psykologiske skal håndteres på forskellig vis. Bedre insulinvirkning er det medicinske behandlingsmål, som kan løses på forskellige måder (med medicin), mens livsstilen skal ændres gennem det, der ofte kaldes “ændringsfokuseret rådgivning”.

– En sund livsstil reducerer risikoen for fysisk sygdom, men de to ting skal undersøges og behandles separat, siger han.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Gammeldags holdninger skal bekæmpes med viden

En bachelorafhandling af sygeplejerske Christine Onstad, der omhandler erfaringer med og mestring af type 2-diabetes, beskriver også, at mange mennesker med type 2 føler skam. Men også at de oplever negative følelser som skyld, frygt og usikkerhed.

Nogle af de adspurgte vægrede sig ved at tage insulin i det offentlige rum. Og nogle ønskede, at sygdommen ikke ville blive kendt, fordi de frygtede, hvad andre ville tænke. De bebrejdede sig selv, at de havde fået sygdommen og ikke kunne kontrollere den godt nok.

Flere oplevede også at blive set ned på af familie, venner, kolleger, sundhedspersonale og folk, der knap nok kendte dem.

Hvordan folk omkring en forholder sig til type 2-diabetes, betyder naturligvis en del for, hvor åben man tør være om sygdommen, og hvorvidt man føler skam. Social støtte var noget, deltagerne oplevede som værende vigtigt for at opnå god egenomsorg og mestring af egen sygdom.

Derfor er type 2-diabetes måske noget, man bør snakke mere om. For når der udbredes information om type 2, kan det hjælpe med at nedbryde forældede holdninger og dermed lette lidt på skamfølelsen. Du har trods alt intet at skamme dig over.

Kilde: Norsk sykepleierforbund, BIBSYS Brage/NTNU, Diabetesforbundet, Diabetes i Danmark.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev