Læsernes historier

Refleksioner om blodsukkeret

Udgivet for første gang: 17.11.23
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

For at behandle lavt blodsukker på den bedst mulige måde er det en god idé at finde ud af, hvad der førte til det lave blodsukker. Hvis man bruger både hurtigtvirkende og langtidsvirkende insulin, kan lavt blodsukker umiddelbart efter et måltid kræve en anden behandling end lavt blodsukker, der skyldes for meget langtidsvirkende insulin.

Hvis blodsukkeret falder hurtigt (ofte en pil, der peger nedad), kræver det resolut behandling, gerne med sukkerholdige drikkevarer eller noget, der indeholder meget sukker og lidt fedt. Hvis dit blodsukker bare er langsomt på vej ned, kan det være nok bare at tage sig en skive brød. Det er godt for dit blodsukker, og dine tænder vil takke dig.

Annonce

For at kunne behandle blodsukkeret korrekt skal man finde ud af, hvad der påvirker det. Blodsukkeret påvirkes af mange faktorer. Aktivitet, søvn, insulin, sygdom, madindtag, stress og omgivelsestemperatur er blot nogle af de faktorer, der kan påvirke blodsukkeret.

LÆS OGSÅ: Insulinføling på grund af tandbørstning

Du kan sikkert lære endnu mere

Selvom os med diabetes bliver eksperter i blodsukker, kan vi altid blive klogere. Det er let at tro, at man ved alt, men så viser det sig, at vi kun kender toppen af isbjerget. Vidste du for eksempel, at når det er varmt ude, øges blodcirkulationen i underhuden, så insulinen optages hurtigere? Nogle vil opleve, at blodsukkeret hurtigere bliver lavt, andre mærker måske ikke nogen forskel. Der er mere at lære! Er du klar over, at hvis du bader i koldt vand, cirkulerer blodet langsommere, hvilket kan føre til højt blodsukker? Dette er bare noget af det, jeg først lærte længe efter, at jeg havde fået diabetes. Der er sikkert meget, jeg ikke ved.

At reflektere over dit blodsukker kan hjælpe dig med bedre at forstå din diabetes. For at få bedst mulig styr på blodsukkeret skal du være en nysgerrig forsker. Spørg en ven med diabetes, eller søg oplysninger fra pålidelige kilder eller sundhedspersonale. Pludselig finder du et trick, der gør din hverdag lettere.

LÆS OGSÅ: Når blodsukkeret ikke opfører sig, som det skal

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce