Sund mad kan forhindre diabetes komplikationer
Udgivet for første gang: 19.05.16 | Sidst redigeret: 11.12.20For diabetikere udgør en sund kost mere end at holde blodsukkeret under kontrol. Sund mad kan også hjælpe med at sinke eller forhindre udviklingen af diabetes komplikationer, såsom nervesmerter eller hjertesygdomme.
Selvom nogle taler om en “diabetes kost,” findes der i virkeligheden ikke sådan noget, siger eksperter. Den samme sunde kost anbefales også til dem uden diabetes og vil også hjælpe dig hvis du har diabetes. Du skal muligvis derefter skræddersy indtaget til dine specifikke behov, såsom at sænke dit kolesterol.
Men de generelle begreber om sund kost er det samme for dig, som de er for en person uden diabetes.
“Den kost, der bliver kaldt diabetes kost betragtes nu blot en sund kost for alle mennesker og er baseret på de sunde retningslinjer fra ministeriet for landbrug,” siger Ruth S. Pupo, RD, en registreret diætist og certificeret diabetes pædagog på East Los Angeles center for Diabetes på White Memorial Medical center.
LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg
En god kost plan skal skræddersys til hver enkelt
En lille forskel, når hun rådgiver dem med diabetes: “Vi kunne tilskynde dem til at være mere forsigtige med koncentreret sukker som juice, slik, kage,” siger hun.
“Kost planer for mennesker med type 2-diabetes er også mere individualiseret end tidligere. Sådanne kost planer følger god ernæring, men også tage hensyn til den enkeltes særlige kostbehov”, siger Angela Ginn-Meadow, RD, en registreret diætist og certificeret diabetes pædagog på Joslin Diabetes Center, i Baltimore.
For én person med diabetes kan det være nødvendigt at sænke kolesterol tallet. For andre kan det være nødvendigt at sænke et forhøjet blodtryk.
“En type kostplan virker derfor ikke for alle,” siger hun. Alligevel har en kostplan baseret på de samme generelle koncepter vist sig effektiv til at kontrollere diabetes.
LÆS OGSÅ: Vælg kulhydrater med omhu
Sådan spiser du for at forhindre diabetes komplikationer
Så hvad skal du spise for at forhindre diabetes komplikationer? Vælg en kost, der er:
- Lavere i kalorier
- Højere i komplekse kulhydrater som findes i grøntsager, frugter, bønner og hele korn
- Lavere indhold af mættet fedt som smør, ost og fedt kød
- Højere i mono og flerumættet fedt som olivenolie eller raps olie
Selv om eksperter er uenige om den “ideelle” kostplans detaljer, er de dog enige om at sprede dine kulhydrater i løbet af dagen eller tælle dem omhyggeligt, er gode måder at opretholde kontrol med blodsukkeret på.
Kilder:
Af Kathleen Doheny WebMD – http://wb.md/1TqL7mQ
Anmeldt af Brunilda Nazario, MD WebMD Feature Archive.
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.